Strije se najjednostavnije mogu opisati kao linije na koži koje mogu biti od crvenoljubičaste pa sve do bijele boje, a najčešće nastaju kod naglih promjena težine te u trudnoći. Mogu biti dugačke do 20 cm, ali i znatno kraće, a isto tako, mogu biti dubinske i površinske. 

Prvi susret sa strijama često se javlja već u pubertetskoj dobi kada se naglim rastom koža rasteže i puca. Strije najčešće nastaju na bokovima, stražnjici, trbuhu i grudima, stoga nije neobično da se već u toj dobi mogu pojaviti. Zahvaćaju vrlo velik broj trudnica, a i genetika može utjecati na njihovu pojavnost. 

 

No glavno pitanje koje mnoge muči jest - mogu li se one ukloniti? Ne, ne mogu se ukloniti. Međutim, mogu se ublažiti i može se spriječiti njihov nastanak. Kada strije tek nastanu, budu crvenkaste, a s vremenom postanu bijele i tada više ništa ne možete učiniti. Dok su još crvene, možete ih tretirati losionima s vitaminom C ili mikrodermoabrazijom koja bi ih trebala ublažiti. Uz to možete isprobati i Melem od smilja iz tvornice Male od lavande koji ste mogli dobiti u siječanjskom Tester boxu. 

Smilje se s razlogom još naziva "immortelle", biljkom vječne mladosti. Upotrebljava se za liječenje ožiljaka, bora, strija i mrlja na koži, a strije čini manje vidljivima i povećava elastičnost kože. 

Ukoliko želite spriječiti nastanak strija, važno je da redovito hidratizirate svoju kožu, osobito kritične zone koje su sklone strijama, a ovaj Melem može vam u tome pomoći. Isto tako, ukoliko već imate strije, mažite ih njime kako biste ublažili njihovu vidljivost te povećali elastičnost kože kako koža ne bi nastavila pucati gdje je već započela. Ako imate strije, onda ste mogli primijetiti da kad krenu nastajati na jednom mjestu, vrlo se brzo  prošire. 

Melem od smilja dolazi u plastičnoj posudici od 50 ml te ima neutralan, neprimjetan miris. Budući da je riječ o relativno krutoj teksturi, bit će vam malo teže ukoliko ga nanosite na veću površinu kože (nije maziv poput maslaca ili losiona za tijelo), ali sve ovisi i o temperaturi na kojoj ga držite. Možete ga nanositi i do tri puta dnevno, a stvarno se sporo troši. Cijena mu je 75 kn.

 

Međutim, postoji jedan savjet koji je ipak važniji od svih krema i proizvoda koje možete kupiti. Prihvatite svoje mane, strije su dio vas i jednako ste lijepi s njima kao i bez njih. Ljudi smo i nesavršeni smo, a svaki ožiljak samo nas podsjeća da smo nešto preživjeli i zato ga treba ponosno nositi. Nakon što prihvatite da su strije dio vas, bit će vam lakše i osjećat ćete se bolje u svojoj koži, a samim time njega kože neće vam biti mrska kao što bi možda bila kada biste se s ogorčenjem gledali u ogledalo boreći se protiv nečega na što vrlo malo možete utjecati.