Mnogo puta čujemo kako je smilje čudotvorna biljka s blagotvornim svojstvima, kako izravnava bore i pomlađuje kožu, kako balansira pigment kože i pomaže kod mrlja na koži. Ljekovite tvari iz smilja regeneriraju kožu, čije je mekom, glatkom i elastičnom. Osim toga, ono umiruje kožu i potiče proizvodnju kolagena.

Svi koji ste barem jednom prošli kroz Dalmaciju vjerojatno ste u poljima primijetili mirisnu žutu biljku, to je to, to je čudesno smilje. Smilje, koje još nazivamo i imortela, mediteranska je biljka koja se sve češće upotrebljava u kozmetičke svrhe. Popularni kozmetički preparati od smilja su melemi, ulja, kreme i hidrolati, a svi oni učinkovito djeluju protiv starenja kože. Bore, mrlje na koži, suhoća kože - na sve to smilje ima pozitivno djelovanje.

 

 Prednosti korištenja kozmetičkih preparata od smilja:

  • Daju koži potrebnu hidrataciju, pogotovo ako imate vrlo suhu kožu.
  • Djeluju antibakterijski i pročišćavaju kožu.
  • Potiču proizvodnju kolagena i promjene u tkivu.
  • Regeneriraju kožu te je čine mekom i elastičnom.
  • Uglavnom odgovaraju svim tipovima kože.

 

Melemi i kreme od smilja koriste se kao anti-age tretman za njegu kože jer učinkovito usporavaju starenje kože, usporavaju proces nastanka bora, smanjuju mogućnost pojave akni, vraćaju koži potrebnu hidrataciju nakon tretmana protiv akni te joj vraćaju elastičnost.

Također, radi se o proizvodima koji su odlični i za mladu i za zrelu kožu. Suhoj i zreloj koži vratit će potrebnu vlažnost te će koža biti meka, elastična, sjajnija i življa. Mladoj koži će pomoći u održavanju potrebne vlažnosti te će pomoći u eventualnoj borbi sa aknama i suhim dijelovima kože. Osim toga, antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala te na taj način sprječavaju prerano starenje kože.

 

Melem od smilja odličan je za preventivnu zaštitu od pojave strija (djevojčice u razvoju). Spomenuli smo da potiče regeneraciju kože, a to ga čini izvrsnim za tretiranjem strija jer može smanjiti vidljivost već nastalih strija i sprječiti nastanak novih. Zbog svog protuupalnog svojstva ono može pomoći i u smanjenju ožiljaka i zacjeljivanju ožiljka od carskog reza ili neke druge operacije. NapomenaTrudnice bi trebale izbjegavati eterično ulje smilja i čaj smilja.