Zima je godišnje doba kada osjetljiva koža lica može, ako je pravilno ne njegujemo, osjetiti negativne posljedice hladnoće. Hladnoća i vjetar mijenjaju zaštitni hidrolipidni sloj koji štiti površinu kože pa ona postaje suha, iritirana i osjetljiva. Važno je znati kakvu kožu imate te s kojim se problemima vaša koža susreće, kako biste je pravilno mogli njegovati.

 

Glavni simptomi osjetljive kože su peckanje, svrbež, crvenilo, nadražljivost, zatezanje, perutanje… Poznato je da spomenute simptome mogu izazvati preparati koji se koriste na koži lica. Naravno, nije svaka osjetljiva koža jednako osjetljiva, postoji nekoliko razina osjetljivosti kože.

Sastojci proizvoda za čišćenje kože mogu isušiti kožu i uzrokovati iritacije pa se  preporučuje korištenje proizvode za čišćenje i njegu koji su posebno prilagođeni osjetljivoj koži. Također, važno je paziti ako se podvrgavate dermatološkim tretmanima poput pilinga, dermoabrazije i slično jer oni mogu izazvati snažnu reakciju na osjetljivoj koži. Osjetljiva koža je često ujedno i dehidrirana pa joj je potrebna i kvalitetna hidratacija.

Za njegu osjetljive kože treba birati blage kozmetičke proizvode, koji su hipoalergeni i koji su posebno namijenjeni osjetljivoj koži. Običan sapun za pranje lica treba u potpunosti izbjegavati ako imate problema sa osjetljivošću kože lica.

Vanjski učinci također mogu utjecati na osjetljivost kože, pogotovo sada kada su vanjske temperature u minusu. Osim hladnog zraka tu su i razne kemikalije koje kroz taj zrak dolaze do naše kože, a protiv toga se možemo ˝boriti˝ jedino kvalitetnom zaštitnom kremom namijenjenom našem tipu kože. Koža treba biti zaštićena i pravilno njegovana i hidratizirana. Također, pokušajte izbaciti iz svoje rutine njege lica sve proizvode koji sadrže dodatne parfeme i mirise jer oni mogu utjecati na osjetljivost vaše kože.

 

Preporuka za njegu osjetljive kože lica:

  • Uriage Cleansing Cream - Emulzija za nježno čišćenje lica, namijenjena je osjetljivoj koži. Nježno čisti, hidratizira i štiti osjetljivu kožu lica, ali može se koristiti i za kožu tijela. Namijenjena je svakodnevnoj higijeni suhe i osjetljive kože. Hipoalergena je, ima fiziološki pH, ne sadrži sapune niti parabene. Također, ne iritira oči te kožu ostavlja mekom i nahranjenom. (200 ml, 104 kn)
  • Avene Eau Thermale - Termalna voda uvijek je odličan izbor za osvježenje i brzu hidrataciju kože lica, a odlično funkcionira kod osjetljive kože jer ne sadrži nikakve sastojke na koje bi takva koža mogla reagirati. Ima protuupalno, antiiritirajuće i umirujuće djelovanje u slučaju nadražene kože, osipa i ostalih iritacija. Osim toga, može se koristiti i za fiksiranje šminke. (50 ml, 29,35 kn)
  • Alavi Natural Cosmetics Flora Divina Recovery cream - Regenerira kožu i daje joj prirodan blistav sjaj. Krema intenzivno njeguje kožu, potiče njezino obnavljanje i hidrataciju, a odlična je za nadraženu i osjetljivu kožu lica. Njezina jedinstvena formula sadrži premium organsko ulje Gospine trave, Tamanua i Aloe Vere. (50 ml, 253 kn)

  

 

Imate li i vi osjetljivu kožu? Kako se borite protiv pretjerane osjetljivosti kože u ovim hladnim danima?