Intimna njega je vrlo važna u životu svake žene jer svi odavno znamo da je higijena pola zdravlja, a higijena intimnog područja nikako ne smije biti zapostavljena. Danas na tržištu postoje mnogi proizvodi namijenjeni intimnoj njezi, ali prije odabira samog proizvoda potrebno je znati neke osnove intimne njege.

Osnove intimne higijene

Koliko često? – Jednom na dan svakako, ali nikako više od dva puta dnevno. Pretjerano pranje intimnih dijelova može naštetiti i nadražiti sluznicu.
Kako? – Potrebno je prati samo vanjski dio, nikako ne unositi proizvod za intimnu njegu ili sapun unutar rodnice. Također, važno je dobro obrisati i posušiti vanjski dio intimnog područja, kako bi on bio suh jer vlaga povećava mogućnost nastanka gljivica.
S čim? – Ili proizvodima namijenjenima intimnoj njezi ili proizvodima koji u sastavu ne sadrže sapun. Proizvodi namijenjeni intimnoj njezi imaju takav sastav da održavaju nisku kiselost (pH) koja štiti sluznicu rodnice, ne sadrže sapun, a među sastojcima su mliječna kiselina ili biljni ekstrakti koji imaju umirujuće djelovanje.

Korištenje proizvoda namijenjenih isključivo intimnoj njezi

Korištenje takvih proizvoda nije nužno te ovisi o vašim osobnim potrebama i preferencijama. Ako vam odgovara možete ga koristiti svakodnevno, no bit će dovoljno i ako ga koristite nekoliko puta tjedno ili pak samo u vrijeme mjesečnice.

 

Još 9 korisnih savjeta za intimnu njegu: 

  1. Najbolje je intimno područje prati običnom vodom, no ako koristite proizvode za pranje obavezno pazite da im pH bude između 3,8 i 4,5 (prirodna pH vrijednost sluznice rodnice u zdravih žena je između 3,8 i 4,2). Proizvodi s kiselijim pH (oko 3) mogu se koristiti samo kraće vrijeme u slučaju bakterijske ili gljivične infekcije. 
  2. Za vrijeme mjesečnice bilo bi dobro prati intimno područje više puta, no ne treba svaki puta koristiti proizvod za intimnu njegu, dovoljna je i samo voda.
  3. Ovaj savjet vjerojatno nije niti potrebno pisati, no neka bude. Za vrijeme mjesečnice često mijenjajte higijenske uloške ili tampone te pokušajte ne odlaziti na spavanje sa tamponom.
  4. Pokušajte što rjeđe nositi dnevne uloške jer njihova plastificirana folija sprječava pristup zraka i održava konstantnu vlažnost, a to potiče razmnožavanje štetnih mikroorganizama.
  5. Nakon pranja intimnog područja najbolje je koristiti toaletni papir, a ne ručnik. Toaletni papir će manje nadražiti intimne dijelove, a i svaki put ćete koristiti novi papir. Ako koristite ručnike, mislim da niti ne treba napominjati da se isti ručnik ne bi trebao koristiti više od jedan dan. 
  6. Pripazite kojim deterdžentom perete svoje donje rublje jer i on može puno značiti, to jest može vam i uzrokovati mnogo problema. Također, pokušavajte izbjeći korištenje omekšivača prilikom pranja donjeg rublja, no ako ga ipak koristite pazite da ga ne stavite previše.
  7. Izbjegavajte nošenje sintetičkoga donjeg rublja, pogotovo ako se bavite sportom.
  8. Neka vam ne bude teško oprati intimno područje prije i nakon svakog spolnog odnosa jer tako možete spriječiti razne infekcije.
  9. Zadnji, ali ne manje važan savjet jest taj da ponudite i svojim jačim polovicama korištenje vašeg losiona za intimnu njegu jer on nije namijenjen samo ženama već ga mogu koristiti i muškarci. 

 

NIVEA Intimo FRESH COMFORT losion za intimnu njegu  sadrži umirujuću aloe veru, blagi miris bijelog čaja i mliječnu kiselinu, pružajući intimnom području svu svježinu i njegu koja mu je potrebna. 

Posebno je razvijen kako bi zadovoljio potrebe intimnog područja. Za pouzdani osjećaj zadovoljstva, sigurnosti i svježine – svaki dan. Obogaćen je mliječnom kiselinom koja se i prirodno nalazi na vašem intimnom području. Održava ravnotežu pH vrijednosti i na taj način sprječava iritaciju kože i pruža nježnu zaštitu. Aloe vera poznata je po svojim hidratantnim i umirujućim učincima. Namijenjen je svakodnevnoj njezi posebno osjetljive kože intimnog područja. NE sadrži alkalne sapune i boje , ginekološki, dermatološki i klinički je ispitan te je prilagođen vašem intimnom području s pH vrijednošću 4,6.

 

Sastav: Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Laureth Sulfate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Lactic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Glycerin, Sodium Chloride, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Sodium Benzoate, Parfum