Iako američki trend savršenih zubi sve više zahvaća i naše područje, a stomatolozi zadovoljno trljaju ruke, zapravo su bijeli zubi oduvijek smatrani privlačnim ukrasom svačijeg lica. Danas to pronalazimo na društvenim mrežama gdje nas poznate osobe obasipaju fotografijama s aparatićima za izbjeljivanje zubi, a nekada smo pronalazili u književnosti. Ako ste ikada čitali Petrarkine sonete, onda znate za usporedbu  Laurinih zubi s bijelim biserima.

Sasvim je opravdana ljudska težnja da svoj osmijeh učine privlačnijim, ali ukoliko nemate viška novaca, to se često može činiti nešto težim. Na svu sreću, u prirodi i u našoj kuhinji kriju se sastojci koji bi nam mogli pomoći i zahvaljujući njima, mogli biste uštedjeti više stotina kuna.

 

 

1. Prestanite pušiti

Lako je reći, a teško učiniti, ali svi znaju da, osim što je štetno za zdravlje, pušenje utječe i na vaše zube. Žuti zubi nisu nikome privlačni, a ako vam još nije jasno zašto nemate bijele zube, a pušač ste, onda je ovo pravi odgovor.

2. Oprezno s kavom, čajem i crnim vinom

Premda su ovi napitci neizostavni u našem životu, bilo bi dobro popiti čašu vode ili, ako ste u mogućnosti, oprati zube nakon njihove konzumacije jer su i oni krivci za nastajanje mrlja.

3. Redovito perite zube

To ste već čuli tisuću puta, ali ponavljanje je majka znanja i nije loše još jednom ponoviti.

4. Soda bikarbona i limun

Pomiješajte nekoliko žličica sode bikarbone s limunovim sokom te dobivenu smjesu nanesite na zube i nakon minute isperite.

5.  Jagode

Jagode su prirodan izbjeljivač zubi zbog kiseline koju sadrže te ih možete utrljati u zube ili napraviti pastu. Sezona im je prošla, ali zato se stignete pripremiti za iduću.

6. L'Angelica Bio zubna pasta Natural Whitening

Iako na tržištu postoji ogroman proj pasti za izbjeljivanje zubi, nisu sve jednako učinkovite. L'Angelica Bio pasta biljna je pasta za zube koju ste mogli dobiti u rujanskom Tester boxu, a sadrži aktivne sastojke eukaliptusa, kadulje i mente. Ima protuupalna, osvježavajuća i umiriujća svojsta te štiti sluznicu usne šupljine i bori se protiv karijesa. Bez parabena, petrolatuma, silikona i GMO-a, a cijena za 75 ml iznosi 19,90 kn. 

Imala sam priliku isprobati ovu pastu za zube i nakon dvotjednog korištenja moram priznati da sam vrlo zadovoljna. Obične je bijele boje i ostavlja intenzivan okus mente u ustima te pruža umirujuće djelovanje. Zubi su mi jedan ton svjetliji, a vjerujem da ću nakon duljeg korištenja moći reći još više po tom pitanju.

 

SASTAV

 

Iako nije savjet koji će vam pomoći izbijeliti zube, ako imate crveni ruž na usnama, zubi će vizualno izgledati bjelji, a ako imate narančasti ili smeđi ruž, on će dodatno naglasiti žute zube. 

Važno je voditi računa o oralnoj higijeni jer čistoća je pola zdravlja, a bijeli zubi odličan su pokazatelj da brinete o svome zdravlju.